tisdag 27 april 2010

Dansande björnar, Fakirer, Samba och Kinesiska drakar



Efter årets starka start på stockholmsbörsen är det lätt att vara glad över till synes lättförtjänta pengar i en marknad som bara verkar kunna gå åt ett håll. Greklandskrisen, Dubai, statliga budgetunderskott stigande råvarupriser, regleringar i Kina och en Isländsk vulkan har alla passerat utan att börsen fått annat än skrämselhicka. För att sedan åter tuffa på mot ständigt högre nivåer. Det är nu snart två år sedan Lehman kraschen statliga räddningspaket och noll ränta infördes. Två år är för övrigt det som det oftast tar innan räntesänkning får full effekt. Detta innebär att vi snart kommer att få se de riktiga effekterna av krisen när inflationsspöket väl åter börjar visa sig. Denna kris gäller dock inte BRIC länderna som efter ett visst fall år 2008 åter tickar upp i snabb takt. Några marknader som faktiskt gått svagt i år är BRIC länderna vilka jag kommer redogöra för läget nedan.

Ryssland drabbades i och för sig hårt och BNP föll med nästan tvåsiffriga belopp. Rubeln devalverades och ekonomer talade om stora Ryska problem på grund av outvecklade banker och oljeberoende. Ryska börsen har dock återhämtat sig brant efter nedgången på ca 90 procent från toppnivån. Fortfarande krävs det dock en dubbling för att Ryssland ska ligga på samma nivåer man gjorde innan krisen. Detta i kombination med stigande oljepris och bättre ekonomiska utsikter gör att Ryssland åter växer med 5 procent per år. Värderingen är i dagsläget en av världens lägsta och det ska mycket till för att Ryssland inte blir vinnare så länge uppgången håller i sig. Vill man inte köpa en Ryssland fond är Vostok Nafta ett intressant alternativ. Nackdelen med Ryssland är beroendet av Oljepriset som trendmässigt snart ligger i sin starkaste period då Semestertider världen runt startar.Marknaden är enligt Avanza värderad till (P/E) 8,3 medan morningstar redovisar (P/E) 1,3 för branschen.

Indien är förutom Kina hela värdens tillväxtmotor för tillfället med en årlig tillväxt på sju procent per år. Då flera europeiska bolag vill in i Asien är Indien den naturliga hamnen. Indier har bra utbildning låga löner och kan engelska vilket underlättar kommunikationen avsevärt. Detta läge har lett till att bland annat Ericsson har ett stort antal IT tekniker stationerade i Indien. Förutom detta är den indiska börsen bästa av alla BRIC länderna i år med en uppgång på hela 15 procent. Efter flera år av fantastisk utveckling visar nu ekonomin tydliga tecken på bubbeltendenser. Inflationstakten är nästan 10 procent och myndigheten har börjat höja ränta som motvapen, till detta tillkommer en uppblåst fastighetsmarknad. Indien hör till värdens högst värderade börser med ett (P/E) över 20 enligt Morningstar. Enligt Avanza ska vinsterna dock falla till (p/e) 12,4.

Brasilien är för tillfället ett av värdens bästa länder, skuldfritt, hög tillväxt (ca 5 procent) och i princip obegränsad tillgång till råvaror av olika slag. Metaller, Olja, Jordbruk, skog och välskötta banker gör att landet troligen inom några år kommer gå om Tyskland som Världens fjärde största ekonomi. Förutom detta ökar medelklassen i snabb takt och nya konsumentkedjor växer snabbt. Människor som tidigare knappt haft pengar till mat börjar nu konsumera för fullt. Förutom detta är landet världens största etanolproducent, en vara som med all sannolikhet kommer öka i attraktivitet nu när oljepriset åter börjar närma sig 100 dollar fatet. Precis som i Ryssland är företagen i landet lågt värderade och det är inte utan orsak Skagens förvaltar stjärna Kristoffer Stensrud har en Brasiliansk bank som sin största position. Politiska oroligheter i landet kan dock uppstå då den hyllade presidenten Lula träder åt sidan efter åtta framgångsrika år vid makten. En annan risk är fall i råvaror som snabbt minskar riskaptiten för de brasilianska spekulanterna. Värderingen enligt Avanza är 12,1 medan Morningstar värderar kategorin är enligt i genomsnitt (P/E) 14,9 ingendera kan ses som dyrt.

Kina har varit årets snackis i börsvärden. Efter att Lehman krisen kom under år 2008 minskade Kina tidigare så viktiga exporten kraftigt och Kina visade faktiskt kvartal av negativ handelsbalans. För att möta den minskade exporten valde staten att stimulera den inhemska konsumtionen. Denna strategi lyckades utmärkt vilket gör att Kina åter är tillbaka på tvåsiffriga tillväxtstal. Dock försöker Kina lugnt och stilla kyla av ekonomi för att undvika överhettning. Detta har gjorts med hjälp av regleringar för bankerna vad gäller utlåning. Kort och gott har det blivit svårare att låna pengar. Frågan är om åtgärden är för sen då tillgångs slag som fastigheter och aktier redan innan regeringens stimulanspolitik såg uppblåst ut. Inflationstakten har dessutom börjat ta fart och börjar närma sig tio procent. För att möta detta kan regeringen endera skriva upp valutan mot dollarn eller släppa valutan fri. Det senare kommer nog inte ske än på några år. En ljusnande konjunktur i Europa gynnar Kinas export vilket åter gör att landets handelsbalans blir kraftig positiv. Trots att landet är fyllt av möjligheter är marknaden inte alls speciellt högt värderad ett genomsnittligt (P/E) 14,5 på Avanza och 15,7 på Morningstar skrämmer i vart fall inte mig.

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=112263&commentPage=1&expanded=true

Vi ses nästa måndag

Gabriel Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar